mandag den 12. marts 2012

Man. 12-03-2012

Første dag på Engelsborgskolen er gået godt. Vi har introduceret eleverne til genrebegreberne sms og novelle. Eleverne lavede brainstorm over sms-genren, og fandt frem til en masse karakteristika. Vi fik også en god snak om brugen af sms.
Derefter oplæg om novellen. Her oplevede vi at det var en vigtig pointe at vi tog udgangspunkt i en novelle som de i forvejen kendte, og derefter snakkede om træk der er karakteristiske for novellen. Det var svært at holde en dialog i oplægget, og fornemme om de forstod begreberne.
Vi uddelte i sidste time elevernes brainstorm på papir, og et papir med novelletræk, som vi bruger igen i morgen.

Vi er blevet overrasket over hvor kort tid nogle ting tager ift. andre.

6 kommentarer:

  1. God ide med jeres egen tråd, hvor I evt. kan skrive lidt hver gang I har haft undervisning og/eller reflekteret over undervisning.
    Det lyder som en god dag. overvej om I skal gøre noget andet end oplæg for at få "dialog i oplægget". Hvis det ikke hjælper at spørge, hvad kan I så gøre for at øge elevdeltagelse?

    Og med hensyn til tid: overvej, hvorvidt I selv kan bestemme hvor lang tid noget tager. Måske kommer det an på læringsmål i den enkelte aktivitet og tegn på om de er nået.

    SvarSlet
  2. I dag har vi arbejdet os vej ind i sms-novellen. Vi startede med 'hurtig-skrivning' hvor eleverne blev bedt om at skrive om alt fra deres tanker om at modtage novellen, til hvordan de kunne sætte genrebegreberne fra i går på sms-novellen. Det var en stor succes, og vi har læst svarene igennem. Det er klart en ting jeg ser som et interessant redskab at bruge både for elev og lærer. Alle havde gode refleksioner. Vi fandt også ud af, at mange af de elever som ikke siger noget i undervisningen, havde skrevet nogle gode pointer i hurtigskrivningen, og at de havde forstået mange af begreberne og brugte dem velfunderet.

    I gruppearbejdet med tekstnære spørgsmål, kunne man i de forskellige grupper høre en god diskussion og mange gode pointer. Da det så kom til diskussionen på klassen, havde man forventet 'en skov af fingre'. Dette var ikke tilfældet, og det var igen de samme elever der havde pointerne. Det kunne være interessant at undersøge udbyttet af gruppearbejdet nærmere, for at finde ud af, om der har været et reelt udbytte for dem..

    Det er en stor opgave at skabe progression og sammenhæng i undervisningsgangene...

    SvarSlet
  3. Vi har desuden oplevet hvor meget vores planer skrider. Ikke pga. for meget eller for lidt planlægning, men alle de der små ting man ikke tænker over; snak om f.eks. blå mandag, spørgeskema de skal besvare for et projekt fra en anden skole osv.

    Det kunne være rart at få noget mere på skrift fra eleverne som vi kan arbejde videre med. Så ved vi mere om dem der ikke siger så meget i undervisningen.

    Vi havde desuden et 8-kl.-teammøde i dag. Det får man måske ikke noget empiri ud af, men man får en ide om hvordan det er at arbejde sammen med andre kolleger. Det er ret interessant.

    SvarSlet
  4. Fredag uge 11:

    Vi havde 3 gange 45 min, hvor eleverne som lektie havde fået at læse den anden SMS-novelle (vi har arbejdet med københavn-århus og århus-københavn).
    Dagen startede op med at opfriske den gamle novelle ved en "quiz" vi kaldte 22 hurtige. Der fik alle elever et spørgsmål der skulle besvares. Det gik let og smertefrit og vi kom ind i teksten igen.
    Derefter fik eleverne mulighed for at blive i klassen og læse og afklare den nye novelle sammen, eller gå ud og arbejde med opgaver.

    Alle elever fik tre skriftlige opgaver de kunne vælge imellem. Der var forskellig faglig og kreativ sværhedsgrad og eleverne tog opgaverne til sig. De skulle først brainstorme over opgaven og derefter gå i gang med at skrive. Vi afbrød dem efter lidt tid og tog dem med udenfor, hvor vi lavede cafeøvelse. Målet med øvelsen var at de skulle dele deres tanker og ideer mundtligt og inspirere hinanden. Det var et krav at alle elever gik en tur med enten os eller læreren undervejs. Mange elever har sagt de fik meget ud af det, og det er også vores indtryk. De var i hvert fald meget koncentreret om at tale om opgaverne og ikke en masse andet.

    Sidst i timen lavede vi en evaluering af den første uge. Vi brugte den australske log og fik nogle rigtig fine og konstruktive ting vi kan arbejde videre med.

    SvarSlet
  5. Her er lidt til refleksion over et muligt emne til vores opgave:
    - Gennem den sproglige formulering og mødet mellem forskellige opfattelser af det stof der arbejdes med, udfordres den enkeltes verden. Det er igennem den sproglige formulering og dialogen med andre at eleven erkender – eller konstruerer sig selv og sin omverden. → zonen for nærmeste udvikling ” for at der kan ske læring, skal eleven interagere med en anden, der kan hjælpe ham videre fra det han allerede kan, ind i det felt, hvoa han kan løse en opgave sammen med andre, men endnu ikke formår at gøre det på egen hånd. Processen kræver altså dialog med en partner, der kan udfordre elevens nuværende viden og formåen og hjælpe ham videre.
    (Cooperative Learning, Kagan s. 12-13)

    Hvordan stilladserer vi elevernes skriftlige kompetencer/viden?
    Hvordan kan vi hjælpe eleverne til at blive gode 'skrivere'?

    SvarSlet
  6. Uge 12 er gået med temauge om Zimbabwe. Her havde Rose og jeg fået den opgave at stå for sang og rytmik værkstedet sammen med en af lærerne. Det har (næsten) været den hårdeste uge i hele mit liv, da vi var på i 4 lektioner i streg pr. dag, hvor det var ekstremt vigtigt at man holdt sit engagement og sin styrke på det højeste for ikke at miste eleverne og at værkstedet endte ud med et konkret produkt som kunne vises for forældrerne torsdag aften, til Åbenthus arrangement. Det har været spændende at få lov til at være så meget inde over planlægningen af dette værksted, og vi har følt et kæmpe ansvar. Til tider måske også et lidt for stort ansvar, da vi dagen før aktiviteterne stod alene med planlægningen pga. af barns sygedag hos lærer. Men alt i alt, har det været spændende at være så deltagende.

    Vi har igennem hele vores praktik været til mange møder på skolen. Blandt andet: lærermøder, teammøder, udskolingsmøder, planlægningsmøder, storforældremøde, hvilket har givet os en virkelig god indsigt i hvor meget lærejobbet kræver af en.. Vi er på disse møder blevet bekendt med inklusionstanken, både på det generelle plan, men også på hvordan at man konkret vil implementere tanken på skolen og ikke mindst hvilke konsekvenser det vil få.
    Skolen er ligeledes i gang med at lave 'retninger' til den kommende udskoling, som vil betyde at der bliver en større grad af tværfaglighed fagene i mellem. Det har vakt min interesse, og vi er blevet inviteret til at følge udviklingen hvis vi har lyst.
    - Aja

    SvarSlet