lørdag den 7. april 2012

Ida, Gr. 7

Her kommer en meget sen besvarelse af ugens spørgsmål 3...

Vores mål var meget "løse" og ikke helt fastlagte, men fokus for vores undervisning har været

1) både at dykke ned specifikke steder i vores historiske roman samt at analysere den som en helhed.
2) Sideløbende har det været ønskeligt at introducere til den metode, der har været brugt i den pågældende situation (analyse, fortolkning, diskussion mm.)

Første mål havde vi bare os selv for øje uden at eksplicitere det, men tilfældigvis synes vi at have fået tegn på, at det lykkedes! Den sidste dag udleverede vi et evalueringsskema, hvor første spørgsmål lød: Hvad er de tre vigtigste ting, som du har lært? Her svarede flere elever, at de havde lært at dykke dybt i en roman.

Det andet mål kunne vi godt have gjort tydeligt fra start, så elevernes fokus var rettet ind. Undervejs i vores undervisning fik vi sneget hentydninger ind, som at "der er flere svar på dette, da det er et spørgsmål om fortolkning", men ikke alle fangede det. Den sidste dag lod vi eleverne udfylde Badekarmodellen med de forskellige aktiviteter, vi havde lavet med dem. Fx: "Er det at udfylde tomme pladser en oplevelse, analyse eller fortolkning?" Her svarede nogle, at det var en analyse.
Omvendt fandt vi ud af undervejs, at det nok ville blive lidt for stort et omfang af læringsindhold på den korte tid, vi havde (5 dage, hvoraf den ene skulle handle om en biograffilm, så dvs. 4 dage med romanen), hvis vi skulle nå at løfte det hele til et metanivaeu, så det kan måske siges at være tilfredsstillende nok, at nogle elever fangede metapointerne, mens andre ikke gjorde.

Alt i alt må der siges, at eleverne har fået super mange indtryk. Det har været et omfattende litteraturværk at skulle arbejde med på kun 4 dage, og ingen kan umuligt fange alt. Det, der skete i praksis, var, at vores besøg blev en slags "vitaminindsprøjtning med oplevelser" frem for at have ét bestemt fokus undervejs - andet end romanen. Det kan især ses af besvarelsen af evalueringsskemaer den første og sidste dag. Til spørgsmålet om, hvad de har lært, har de skrevet vidt forskellige ting ned.

Som sagt evaluerede vi den sidste dag med et skema med åbne spørgsmål samt Badekarmodellen. Den første dag udleverede vi også et skema med åbne spørgsmål, og løbende spurgte vi ind til i plenum, hvordan det var at udføre forskellige aktiviteter. Man kan sige, at vi på denne vis fik en stikprøve af elevernes holdninger, men aldrig en mening fra alle elever om ét bestemt emne, da vi i plenum kun hørte dem, som markerede og i evaluringsskemaet spurgte til, hvad de havde lært generelt. Så vi ved ikke, om der er pointer, som har slået igennem for alle.
Som forandring en anden gang kunne vi holde et mere klart fokus, fortælle eleverne det fra start og spørge specifikt ind til dét emne i evalueringsskemaet.

Som konklusion har alle eleverne fået noget ud af undervisningen, da alle aktiviteter har stået på elevernes evalueringsskemaer samlet set. Men de har højst sandsynligt fået en bunke indtryk frem for få klare pointer. - Meget indhold på kort tid :)

1 kommentar:

  1. Jeg vil gerne undersøge hvordan evaluering af elevopgaver gøres brugbar for den enkelte elev.
    Når det drejer sig om opgaveindhold i form af noget personligt, kan det være svært at undgå et fokus på det personlige i opgaven, både fra elev og lærer.
    Hvordan påvirker det enkelte lærer/elev-forhold opgaveevalueringen, i forhold til opgavens indhold, 'modtager' og grad af personlighed?
    Jeg vil også gerne undersøge problematikken i at bedømme en opgave på to måder: ud fra en upersonlig men dømmende karakterskala, men samtidig at give en uddybende personlig vurdering.
    Det bliver hurtigt karakteren der kommer i fokus og den som eleven måler sig med.
    Hvordan påvirker karakteren læringspotentialet?

    SvarSlet