tirsdag den 10. april 2012

Problemafgrænsning Lærke


I 9.b på yy skole ses en meget eksplicit forskel i elevernes faglige niveau. I mange klasser er fordelingen ofte en stor del middel, en mindre del ”svage” og en mindre del ”meget dygtige". I 9.b er niveauet fordelt således, at ca. halvdelen er meget dygtige og aktive i timerne, mens den anden halvdel ligger i den lave ende af skalaen. Sidstnævnte elevers deltagelse i timerne er begrænset eller ikke eksisterende. Med en sådan fordeling er det en stor udfordring at vurdere hvilket niveau man skal planlægge sin undervisning ud fra. Man kommer nemt til kun at undervise de ”dygtige” elever, fordi denne gruppe konstant er aktivt deltagende i undervisningen og viser eksplicit tegn på forståelse. Det er langt sværere at vurdere læringsudbyttet for den resterende del af klassen, og det er netop her metodevalg og evalueringsværktøjer bliver særligt interessante. Vi har i praktikforløbet haft glæden af, at skulle undervise i tre forskellige genrer. Dette har, på en ny måde, åbnet min interesse for genrepædagogik. Vi har desuden eksperimenteret med forskellige øvelser fra CL, og resultaterne har været meget positive. Flere af de såkaldt svage elever har fået en stemme i klasserummet ved brug af CL øvelser i undervisningen.  Med afsæt i empiri bestående af logbøger, skriftlige afleveringer, plancher og videooptagelser vil jeg således forsøge at besvare følgende problemafgrænsning:

Hvordan kan man gennem anerkendende pædagogik og metoder fra cooperative learning motivere den enkelte elev?

I forlængelse heraf, hvorledes kan man da, set i et genrepædagogisk perspektiv, højne elevernes læringsudbytte og generelle genreforståelse?
Jeg regner med inddrage teori om CL og noget Olga Dysthe med det flerstemmige klasserum. Det er hvad jeg har indtil videre.
Skrevet af Lærke

1 kommentar:

  1. Jeg vil gerne undersøge hvordan evaluering af elevopgaver gøres brugbar for den enkelte elev.
    Når det drejer sig om opgaveindhold i form af noget personligt, kan det være svært at undgå et fokus på det personlige i opgaven, både fra elev og lærer.
    Hvordan påvirker det enkelte lærer/elev-forhold opgaveevalueringen, i forhold til opgavens indhold, 'modtager' og grad af personlighed?
    Jeg vil også gerne undersøge problematikken i at bedømme en opgave på to måder: ud fra en upersonlig men dømmende karakterskala, men samtidig at give en uddybende personlig vurdering.
    Det bliver hurtigt karakteren der kommer i fokus og den som eleven måler sig med.
    Hvordan påvirker karakteren læringspotentialet?

    SvarSlet